Warme Amandel- en Perentaart
Warme Amandel- en Perentaart
Ingrediënten voor 8 personen:
Voor de taartbodem:
- 200 g bloem
- 100 g koude boter, in blokjes
- 50 g suiker
- 1 eidooier
- 1-2 eetlepels koud water
Voor de vulling:
- 100 g zachte boter
- 100 g suiker
- 2 eieren
- 100 g gemalen amandelen (amandelmeel)
- 1 eetlepel bloem
- 1 theelepel amandelextract
Voor de peren:
- 3 rijpe peren, geschild en in dunne plakjes
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel honing
Voor garnering:
- Geschaafde amandelen
- Poedersuiker
Bereidingswijze
1. Taartbodem maken
- Meng de bloem en suiker in een kom. Voeg de koude boter toe en wrijf met je vingertoppen tot het mengsel op fijne broodkruimels lijkt.
- Voeg de eidooier en 1-2 eetlepels koud water toe. Kneed snel tot een samenhangend deeg. Vorm een bal, wikkel in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
2. Bodem bakken
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Rol het deeg uit op een licht bebloemd werkvlak en bekleed een ingevette taartvorm (22 cm) met het deeg. Prik de bodem in met een vork.
- Bak de bodem blind (met bakpapier en bakbonen) gedurende 10 minuten. Verwijder de bakbonen en bak nog 5 minuten.
3. Amandelvulling maken
- Klop de boter en suiker licht en luchtig.
- Voeg de eieren één voor één toe, gevolgd door de gemalen amandelen, bloem en amandelextract. Meng tot een gladde vulling.
4. Taart samenstellen
- Schep de amandelvulling in de voorgebakken taartbodem en strijk glad.
- Schik de plakjes peer in een cirkelvorm op de vulling. Bestrijk de peren met citroensap en honing.
- Bestrooi met geschaafde amandelen.
5. Bakken
- Bak de taart 30-35 minuten in de oven, of tot de vulling stevig is en de peren goudbruin kleuren.
6. Serveren
- Laat de taart lichtjes afkoelen. Bestrooi met poedersuiker.
- Serveer warm of op kamertemperatuur, eventueel met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email