Whisky-Chocolade Lava Cake met Gerookt Zout

Whisky-Chocolade Lava Cake met Gerookt Zout

Whisky-Chocolade Lava Cake met Gerookt Zout

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de Lava Cakes:

  • 100 g pure chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 100 g ongezouten boter, plus extra om in te vetten
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 50 g fijne suiker
  • 40 g bloem
  • 1 el whisky (bij voorkeur een volle, rokerige whisky)

Voor de Garnering:

  • Gerookt zeezout
  • Poedersuiker
  • Verse bessen of slagroom (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Voorbereiding
    • Verwarm de oven voor op 200°C. Vet 4 ramekins of kleine souffléschaaltjes in met boter en bestuif ze licht met bloem. Zet opzij.
  2. Smelt de Chocolade
    • Smelt de chocolade en boter samen au bain-marie of in de magnetron. Roer tot een glad mengsel en voeg de whisky toe. Laat iets afkoelen.
  3. Maak het Beslag
    • Klop de eieren, eidooiers en suiker samen tot een luchtig en licht mengsel (ongeveer 3-4 minuten).
    • Spatel voorzichtig de gesmolten chocolade erdoor.
    • Zeef de bloem boven het mengsel en spatel dit er voorzichtig door tot het beslag glad is.
  4. Vul de Ramekins
    • Verdeel het beslag over de voorbereide ramekins, vul ze tot ongeveer 3/4 vol. Zet ze op een bakplaat.
  5. Bakken
    • Bak de cakes 10-12 minuten, totdat de randen stevig zijn maar de binnenkant nog vloeibaar is. Houd ze goed in de gaten om de perfecte lava-structuur te behouden.
  6. Serveren
    • Laat de cakes 1 minuut rusten en haal ze voorzichtig uit de vormpjes. Bestrooi met een klein snufje gerookt zout en poedersuiker. Serveer warm met bessen of slagroom, indien gewenst.


Facebook

Threads

WhatsApp

Email