Witte Aspergesoep
Witte Aspergesoep
Ingrediƫnten voor 4 personen:
- 500 g witte asperges
- 1 liter water
- 1 groentebouillonblokje (of kippenbouillonblokje)
- 1 sjalot, fijngehakt
- 25 g boter
- 25 g bloem
- 100 ml slagroom
- 1 eetlepel citroensap (optioneel, voor frisheid)
- Zout en peper, naar smaak
- Verse peterselie of bieslook, fijngehakt, voor garnering
Bereidingswijze:
Voorbereiden van de asperges
- Schil de witte asperges met een dunschiller en snijd de houtachtige uiteinden eraf. Bewaar de schillen en uiteinden voor de bouillon.
- Snijd de asperges in stukken van ongeveer 3 cm. Houd de aspergekopjes apart; deze worden later toegevoegd als garnering.
Bouillon maken
- Breng 1 liter water aan de kook in een grote pan. Voeg de aspergeschillen, uiteinden en het bouillonblokje toe.
- Laat de bouillon 20 minuten zachtjes trekken. Zeef de bouillon en gooi de schillen weg.
De soepbasis maken
- Smelt de boter in een soeppan en fruit de sjalot zachtjes tot glazig.
- Voeg de bloem toe en roer goed door om een roux te maken. Laat de roux 1-2 minuten zachtjes bakken, zonder te kleuren.
- Voeg de gezeefde aspergebouillon geleidelijk toe, terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen.
Asperges koken
- Voeg de stukjes asperge (behalve de kopjes) toe aan de soep en laat 10-15 minuten zachtjes koken, tot de asperges zacht zijn.
- Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa.
Afmaken van de soep
- Voeg de slagroom toe en breng de soep op smaak met zout, peper en eventueel een vleugje citroensap.
- Kook de aspergekopjes in een aparte pan met gezouten water tot ze beetgaar zijn (ongeveer 3 minuten) en voeg deze toe aan de soep als garnering.
Serveren
- Schep de soep in kommen en garneer met de aspergekopjes en fijngehakte peterselie of bieslook.
- Serveer met een stukje knapperig brood of croutons.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email