Zeebaarsfilet met Saffraansaus en Risotto
Zeebaarsfilet met Saffraansaus en Risotto
Ingrediƫnten voor 4 personen:
Voor de zeebaarsfilet:
- 4 zeebaarsfilets (met huid, ontgraat)
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
- 1 citroen (in partjes)
Voor de saffraansaus:
- 200 ml visbouillon
- 100 ml room
- 1 klein zakje saffraandraadjes (ongeveer 0,05 g)
- 1 sjalot (fijngesnipperd)
- 1 eetlepel boter
- Zout en peper naar smaak
Voor de risotto:
- 300 g risottorijst (bijv. Arborio)
- 1 sjalot (fijngesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
- 100 ml witte wijn
- 1 liter warme kippen- of groentebouillon
- 50 g Parmezaanse kaas (geraspt)
- 2 eetlepels boter
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Garnering:
- Verse kruiden (bijv. peterselie of dille)
- Extra Parmezaanse kaas
Bereiding:
1. De saffraansaus voorbereiden:
- Doe de saffraandraadjes in een klein bakje en giet er 1 eetlepel warm water over. Laat ze 10 minuten weken.
- Smelt de boter in een pan op laag vuur en fruit de sjalot zachtjes tot deze glazig is.
- Voeg de visbouillon toe en breng het aan de kook. Giet de saffraan met het weekvocht erbij en laat de bouillon enkele minuten inkoken.
- Voeg de room toe en laat de saus zachtjes inkoken tot hij iets dikker wordt. Breng op smaak met zout en peper. Houd de saus warm.
2. De risotto bereiden:
- Verhit de olijfolie in een brede pan. Fruit de sjalot en knoflook zachtjes aan.
- Voeg de risottorijst toe en bak 1-2 minuten mee tot de korrels glazig zijn. Blus af met de witte wijn en roer tot de wijn is opgenomen.
- Voeg beetje bij beetje de warme bouillon toe terwijl je blijft roeren. Voeg telkens nieuwe bouillon toe wanneer de vorige hoeveelheid is opgenomen. Dit duurt ongeveer 18-20 minuten.
- Roer de boter en geraspte Parmezaanse kaas door de risotto voor een romige textuur. Breng op smaak met zout en peper.
3. De zeebaars bakken:
- Dep de zeebaarsfilets droog met keukenpapier en bestrooi beide kanten met zout en peper.
- Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Leg de filets met de huidkant naar beneden in de pan. Bak 3-4 minuten tot de huid krokant is.
- Draai de filets om en bak nog 1-2 minuten aan de andere kant. Besprenkel met wat citroensap.
4. Serveren:
- Schep de risotto op het bord als een bedje voor de zeebaarsfilet.
- Leg de gebakken zeebaars met de krokante huidkant boven op de risotto.
- Lepel de warme saffraansaus voorzichtig rondom het bord.
- Garneer met verse kruiden en eventueel wat extra Parmezaanse kaas.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email