Żurek (Poolse Zure Soep)
Żurek (Poolse Zure Soep)
Ingrediënten voor 4 personen:
- Voor de zuurdesembasis (kan ook kant-en-klaar worden gekocht):
- 1 kop roggebloem
- 3 koppen warm water
- 2 teentjes knoflook
- 1 laurierblad
- Voor de soep:
- 1 liter groente- of vleesbouillon
- 2 middelgrote aardappelen, geschild en in blokjes
- 1 middelgrote ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 eetlepel boter
- 300 g witte worst (kielbasa), in plakjes
- 1 eetlepel mierikswortel (optioneel)
- 1/2 kop zure room
- 2 laurierbladen
- 5 peperkorrels
- Zout en peper naar smaak
- Garnering:
- Gekookte eieren (1 per persoon, gehalveerd)
- Verse marjolein of peterselie
Bereiding:
- Fermentatiebasis maken (indien zelfgemaakt):
- Meng het roggebloem, warm water, knoflook en laurierblad in een glazen pot.
- Dek af met een doek en laat 3-5 dagen fermenteren op kamertemperatuur. Roer dagelijks.
- Soepbasis bereiden:
- Verhit de boter in een grote soeppan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg de bouillon, aardappelen, laurierbladen en peperkorrels toe. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken.
- Worst toevoegen:
- Voeg de plakjes witte worst toe aan de pan en laat nog 10 minuten koken.
- Fermentatiebasis en zure room toevoegen:
- Voeg 1 kop van de zure fermentatiebasis toe aan de soep (naar smaak, begin met een kleinere hoeveelheid).
- Roer de zure room erdoor en verwarm voorzichtig, maar laat de soep niet koken om schiften te voorkomen.
- Afwerken en serveren:
- Breng de soep op smaak met zout, peper en eventueel mierikswortel voor extra pit.
- Schep in kommen en garneer met gehalveerde gekookte eieren en verse marjolein.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email