Zurek (Poolse zure soep)
Zurek (Poolse zure soep)
Ingrediƫnten voor 4 personen:
Voor de soep:
- 1 liter zure starter (zure rogge of zuurdesemstarter, verkrijgbaar in Poolse winkels)
- 750 ml vleesbouillon (kippen- of runderbouillon)
- 200 g rookworst, in plakjes
- 100 g spek, in blokjes
- 1 middelgrote ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 laurierblad
- 3-4 pimentkorrels
- 1 theelepel marjolein
- 4 aardappelen, geschild en in blokjes
- 4 eieren, hardgekookt en gehalveerd
- Zout en peper, naar smaak
Voor garnering:
- Verse peterselie, fijngehakt
- Roggebrood, om erbij te serveren
Bereidingswijze:
1. Soepbasis maken
- Bak de spekblokjes in een grote soeppan op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn.
- Voeg de ui en knoflook toe en bak tot ze glazig zijn.
- Doe de rookworst, laurierblad, pimentkorrels en marjolein in de pan en roer alles goed door.
2. Bouillon en aardappelen toevoegen
- Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
- Voeg de aardappelblokjes toe en laat de soep zachtjes koken totdat de aardappelen gaar zijn (ongeveer 15 minuten).
3. Zure starter toevoegen
- Voeg de zure starter langzaam toe, terwijl je de soep goed roert.
- Laat de soep nog 10 minuten zachtjes koken, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
4. Serveren
- Schep de soep in kommen en voeg in elke kom een gehalveerd hardgekookt ei toe.
- Garneer met verse peterselie en serveer met roggebrood aan de zijkant.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email