Zweedse Gravlax
Zweedse Gravlax
Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de gravlax:
- 500 g verse zalmfilet met huid
- 2 el zout
- 1 el suiker
- 1 tl gemalen witte peper
- 1 bosje verse dille, grof gehakt
- 1 citroen, dun gesneden (optioneel)
Voor de mosterd-dillesaus:
- 3 el Dijonmosterd
- 1 el honing
- 2 el witte wijnazijn
- 4 el olijfolie
- 1 el verse dille, fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
Voor serveren:
- Knäckebröd of roggebrood
- Citroenpartjes
- Extra verse dille, ter garnering
Bereidingswijze:
- Zalm marineren:
- Controleer de zalm op graten en verwijder deze met een pincet.
- Meng het zout, de suiker en de gemalen witte peper in een kom.
- Wrijf het mengsel gelijkmatig over beide kanten van de zalmfilet.
- Leg de zalm met de huid naar beneden in een schaal. Bedek met een dikke laag gehakte dille en eventueel citroenschijfjes.
- Dek de zalm strak af met plasticfolie en plaats er een zwaar gewicht op (bijv. een ander bord met een blik erop).
- Laat 24-48 uur marineren in de koelkast, draai de zalm halverwege om.
- Mosterd-dillesaus maken:
- Meng de Dijonmosterd, honing en witte wijnazijn in een kom.
- Klop langzaam de olijfolie erdoor tot de saus dik wordt.
- Roer de fijngehakte dille erdoor en breng op smaak met zout en peper.
- Gravlax snijden:
- Haal de zalm uit de koelkast en veeg overtollige marinade en dille voorzichtig weg met een papieren handdoek.
- Gebruik een scherp mes om de zalm in dunne plakjes te snijden.
- Serveren:
- Schik de plakjes gravlax op een bord.
- Serveer met de mosterd-dillesaus, knäckebröd en citroenpartjes.
- Garneer met extra verse dille voor een verfijnde presentatie.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email