Spaanse Albondigas (Gehaktballetjes in Tomatensaus)
Ingrediënten voor 4 personen:
Rundergehakt (300 gram)
Paneermeel (2 eetlepels)
Ei (1)
Ui (1, fijng
Voor de gehaktballetjes:
500 g gemengd gehakt (rund en varken)
1 ei
50 g paneermeel
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 kleine ui, fijngehakt
1 eetlepel verse peterselie, fijngehakt
1 theelepel paprikapoeder (zoet of gerookt)
1/2 theelepel komijnpoeder
Zout en peper, naar smaak
2 eetlepels olijfolie, om te bakken
Voor de tomatensaus:
400 g tomatenblokjes (blik)
2 eetlepels tomatenpuree
1 kleine ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 theelepel suiker (om de zuurgraad te balanceren)
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1/2 theelepel chilipoeder (optioneel, voor een pittige touch)
100 ml droge witte wijn of kippenbouillon
2 eetlepels olijfolie
Zout en peper, naar smaak
Verse basilicum of peterselie, voor garnering
Bereidingswijze
De gehaktballetjes maken
Meng in een grote kom het gehakt met het ei, paneermeel, knoflook, ui, peterselie, paprikapoeder, komijn, zout en peper.
Kneed het geheel goed door elkaar en vorm kleine gehaktballetjes (ongeveer 3-4 cm in diameter).
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom goudbruin. Ze hoeven nog niet volledig gaar te zijn, want ze garen verder in de saus. Haal ze uit de pan en zet apart.
De tomatensaus bereiden
Verhit in dezelfde pan de olijfolie en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn.
Voeg de tomatenpuree toe en bak deze 1 minuut mee om de smaak te versterken.
Giet de witte wijn (of bouillon) erbij en laat even pruttelen om de alcohol te laten verdampen.
Voeg de tomatenblokjes, suiker, gerookt paprikapoeder, chilipoeder, zout en peper toe. Laat de saus zachtjes koken, ongeveer 10 minuten.
Samenvoegen
Doe de gehaktballetjes terug in de pan met tomatensaus en schep de saus over de balletjes.
Laat het geheel op laag vuur sudderen, ongeveer 15-20 minuten, totdat de gehaktballetjes volledig gaar zijn en de saus dikker is geworden.
Serveren
Serveer de albóndigas warm, gegarneerd met verse basilicum of peterselie.
Perfect met knapperig brood, rijst of als onderdeel van een tapasplank.