Appel Kaneel Soufflé

Appel Kaneel Soufflé

Ingrediënten voor 4-6 personen:

Voor de appelcompote:

  • 2 middelgrote appels (bij voorkeur Jonagold of Elstar), geschild en in kleine blokjes
  • 1 eetlepel suiker
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel boter

Voor de soufflébasis:

  • 3 eieren (gescheiden in dooiers en eiwitten)
  • 50 g suiker
  • 1 eetlepel bloem
  • 100 ml melk
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • Snufje zout

Voor de vormpjes:

  • Boter, om in te vetten
  • Suiker, om de ramekins mee te bestuiven

Bereidingswijze

1. Voorbereiding

  1. Vet de ramekins in met boter en bestrooi ze met een dunne laag suiker. Zet ze in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 200°C.

2. Appelcompote maken

  1. Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de appelblokjes, suiker, kaneel en citroensap toe.
  2. Kook de appelblokjes 5-7 minuten tot ze zacht zijn en het vocht is verdampt. Laat afkoelen.

3. Soufflébasis maken

  1. Verhit de melk in een steelpan tot deze net begint te dampen.
  2. Klop de eidooiers met 25 g suiker in een kom tot een luchtig mengsel. Voeg de bloem toe en meng goed.
  3. Giet de warme melk geleidelijk bij het dooiermengsel, terwijl je blijft kloppen. Giet het mengsel terug in de pan en verwarm zachtjes tot het dikker wordt. Laat iets afkoelen en roer de vanille-extract en afgekoelde appelcompote erdoor.

4. Eiwitten kloppen

  1. Klop in een schone kom de eiwitten met een snufje zout tot zachte pieken.
  2. Voeg de resterende 25 g suiker geleidelijk toe en klop tot stijve, glanzende pieken.

5. Samenvoegen

  1. Spatel voorzichtig een derde van de opgeklopte eiwitten door het appelmengsel om het luchtig te maken.
  2. Voeg de rest van de eiwitten toe en spatel voorzichtig tot alles goed gemengd is.

6. Bakken

  1. Verdeel het soufflébeslag over de voorbereide ramekins. Vul ze tot net onder de rand.
  2. Bak de soufflés 12-15 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze mooi gerezen en goudbruin zijn. Open de oven tijdens het bakken niet.

7. Serveren

  • Bestrooi de soufflés lichtjes met poedersuiker en serveer direct, terwijl ze nog warm en luchtig zijn.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print