Baba au Rhum

Baba au Rhum

Ingrediënten voor 6 stuks:

Voor de baba (cake):
  • 250 g bloem
  • 10 g droge gist
  • 2 eetlepels lauwe melk
  • 3 eieren
  • 100 g ongezouten boter (zacht)
  • 50 g suiker
  • Snufje zout
Voor de rumsiroop:
  • 300 ml water
  • 200 g suiker
  • 100 ml donkere rum
  • Schil van 1 citroen of sinaasappel
Garnering:
  • Verse slagroom (gezoet)
  • Vers fruit (zoals aardbeien, frambozen of blauwe bessen)
  • Optioneel: muntblaadjes

Bereidingswijze:

1. Het beslag maken:

  1. Meng de lauwe melk met de gist en laat 5 minuten staan.
  2. Doe de bloem, suiker en een snufje zout in een kom. Voeg de gist, de eieren en de zachte boter toe.
  3. Kneed het deeg met de hand of een keukenmachine tot het glad en elastisch is (ongeveer 8-10 minuten). Het deeg is wat plakkerig, maar dat hoort zo.
  4. Dek de kom af met een doek en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek tot het verdubbeld is in volume.

2. Bakken van de baba’s:

  1. Vet kleine tulbandvormpjes of bakvormpjes in met boter.
  2. Verdeel het deeg in de vormpjes (vul ze tot de helft). Laat het deeg nog eens 30 minuten rijzen.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C.
  4. Bak de baba’s 20-25 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de vorm en laat ze even afkoelen.

3. Rumsiroop maken:

  1. Breng in een steelpan het water met suiker aan de kook. Voeg de citroen- of sinaasappelschil toe en laat 5 minuten zachtjes koken.
  2. Haal de siroop van het vuur en voeg de rum toe.

4. Baba’s weken in rum:

  1. Doop de afgekoelde baba’s één voor één in de warme rumsiroop, zodat ze de siroop goed absorberen maar niet uit elkaar vallen.
  2. Leg de geweekte baba’s op een rooster of bord om overtollige siroop uit te laten lekken.

5. Serveren:

  1. Serveer de baba’s met een royale toef verse slagroom.
  2. Garneer met vers fruit zoals frambozen, aardbeien of blauwe bessen en eventueel een muntblaadje voor een frisse touch.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print