Beef Wellington met Rodewijnjus

Beef Wellington met Rodewijnjus

Ingrediënten voor 4-6 personen:

Voor de Beef Wellington:
  • 1 ossenhaas (ongeveer 800 g, mooi getrimd)
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels Dijonmosterd
  • 500 g champignons (fijngehakt of gepureerd)
  • 2 sjalotten (fijngehakt)
  • 2 teentjes knoflook (fijngesneden)
  • 6 plakken parmaham of prosciutto
  • 1 rol bladerdeeg (kant-en-klaar, gekoeld)
  • 1 eidooier (losgeklopt met 1 eetlepel water)
  • 1 eetlepel boter
  • Verse tijm of rozemarijn
Voor de rodewijnjus:
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 sjalot (gesnipperd)
  • 1 teentje knoflook (fijngehakt)
  • 300 ml rode wijn
  • 250 ml runderbouillon
  • 1 eetlepel koude boter
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:

1. De ossenhaas voorbereiden:

  1. Kruid de ossenhaas royaal met zout en peper.
  2. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan op hoog vuur. Schroei de ossenhaas rondom dicht (ongeveer 30 seconden per kant). Haal uit de pan en laat afkoelen.
  3. Bestrijk de ossenhaas met Dijonmosterd en zet apart.

2. De duxelles maken:

  1. Smelt de boter in een pan en fruit de sjalot en knoflook tot ze glazig zijn.
  2. Voeg de fijngehakte champignons toe en bak tot al het vocht verdampt is (ongeveer 10-12 minuten). Breng op smaak met tijm, zout en peper. Laat de duxelles afkoelen.

3. Beef Wellington samenstellen:

  1. Leg een groot stuk vershoudfolie op het aanrecht. Verdeel de plakken prosciutto gelijkmatig in een rechthoek op de folie.
  2. Smeer de afgekoelde duxelles over de prosciutto. Leg de ossenhaas erop en rol strak op met behulp van de folie. Zet de rol 15-20 minuten in de koelkast om op te stijven.
  3. Rol het bladerdeeg uit en leg de prosciutto-ossenhaasrol erop. Vouw het bladerdeeg strak om de ossenhaas en snijd overtollig deeg weg.
  4. Bestrijk het bladerdeeg met losgeklopt ei voor een mooie glans. Maak eventueel een patroon in het deeg met een scherp mes.
  5. Zet de rol 20 minuten in de koelkast om het bladerdeeg stevig te houden.

4. Bakken:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Plaats de Beef Wellington op een bakplaat en bak 25-30 minuten tot het bladerdeeg goudbruin is.
  3. Laat het vlees 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.

5. De rodewijnjus bereiden:

  1. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit de sjalot en knoflook kort.
  2. Voeg de rode wijn toe en laat inkoken tot de helft.
  3. Voeg de runderbouillon toe en laat de saus verder inkoken tot hij licht stroperig is.
  4. Zeef de saus en roer er een klontje koude boter door om de jus mooi te laten glanzen. Breng op smaak met zout en peper.

6. Serveren:

  1. Snijd de Beef Wellington voorzichtig in dikke plakken.
  2. Serveer met de rodewijnjus en eventueel geroosterde groenten of aardappelgratin voor een feestelijke combinatie.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print