Chorizo-kroketjes met een pittige dip

Chorizo-kroketjes met een pittige dip

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de kroketjes:
  • 150 g chorizo, fijngehakt
  • 200 ml melk
  • 40 g boter
  • 50 g bloem
  • 50 g geraspte kaas (bijv. manchego of Parmezaan)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel chilivlokken (optioneel, voor extra pit)
  • 1 ei, losgeklopt
  • 100 g paneermeel
  • Zout en peper, naar smaak
  • Plantaardige olie, om te frituren
Voor de pittige dip:
  • 100 g mayonaise
  • 1 eetlepel sriracha (of een andere pittige saus)
  • 1 theelepel citroensap
  • Snufje zout

Bereidingswijze:

1. Kroketvulling maken
  1. Verhit een pan en bak de fijngehakte chorizo zonder olie tot het vet vrijkomt. Haal de chorizo uit de pan en zet apart.
  2. Smelt de boter in dezelfde pan, voeg de bloem toe en roer constant gedurende 2-3 minuten om een roux te maken.
  3. Voeg de melk geleidelijk toe terwijl je blijft roeren tot een gladde saus ontstaat. Kook tot het mengsel dik wordt.
  4. Roer de gebakken chorizo, geraspte kaas, paprikapoeder, chilivlokken, zout en peper door de saus.
  5. Giet de vulling in een schaal en laat volledig afkoelen in de koelkast (minimaal 1 uur).
2. Kroketjes vormen
  1. Neem kleine porties van de afgekoelde vulling en vorm er balletjes of rolletjes van.
  2. Haal elk kroketje door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel. Herhaal dit voor een extra krokante laag.
3. Kroketjes frituren
  1. Verhit plantaardige olie in een pan of frituurpan tot 180°C.
  2. Frituur de kroketjes in kleine porties gedurende 2-3 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
4. Pittige dip maken
  1. Meng de mayonaise, sriracha en citroensap in een kom.
  2. Breng op smaak met een snufje zout.
5. Serveren
  • Serveer de warme kroketjes met de pittige dip en garneer met verse kruiden zoals peterselie.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print