Doe de suiker en het water in een steelpan en verwarm op middelhoog vuur zonder te roeren.
Laat de suiker smelten en karamelliseren tot een goudbruine kleur. Draai de pan voorzichtig rond om de karamel gelijkmatig te laten kleuren.
Giet de hete karamel direct in kleine ramekins of ovenschaaltjes, zodat de bodem bedekt is. Draai de ramekins om de karamel gelijkmatig te verdelen. Laat de karamel hard worden.
2. De custard bereiden:
Verwarm de melk in een steelpan tot net onder het kookpunt. Voeg het vanille-extract toe en haal van het vuur.
Klop de eieren en suiker in een kom luchtig tot het mengsel lichtgeel is.
Giet de warme melk langzaam bij het eimengsel terwijl je voortdurend roert. Zeef het mengsel om eventuele klontjes te verwijderen.
3. De ramekins vullen en bakken:
Giet de custard voorzichtig over de harde karamel in de ramekins.
Zet de ramekins in een diepe ovenschaal en vul de ovenschaal met heet water tot halverwege de ramekins (au-bain-marie).
Bak de crème caramel in een voorverwarmde oven op 150°C gedurende 45-50 minuten, tot de custard stevig is maar in het midden nog lichtjes wiebelt.
4. Afkoelen en serveren:
Haal de ramekins uit de ovenschaal en laat ze volledig afkoelen. Zet ze vervolgens minimaal 2 uur in de koelkast om goed op te stijven.
Ga met een mes langs de rand van de custard, leg een bord op de ramekin en draai deze voorzichtig om. De karamel zal over de custard uitlopen.