Tijm (1 theelepel, gedroogd of een paar takjes vers)
Laurelblad (1 stuk)
Baguette (in sneetjes gesneden)
Gruyère-kaas (150 gram, geraspt)
Zout en peper (naar smaak)
Bereidingswijze:
Karameliseer de uien: Smelt de boter in een grote pan op laag vuur en voeg de olijfolie toe. Voeg de gesneden uien toe en bak ze op laag vuur ongeveer 30-40 minuten, regelmatig roerend, tot ze goudbruin en gekarameliseerd zijn.
Voeg de knoflook en tijm toe: Voeg de fijngehakte knoflook en tijm toe aan de uien en bak dit 1-2 minuten mee.
Voeg de wijn toe: Giet de witte wijn erbij en laat het 2-3 minuten inkoken tot de alcohol is verdampt.
Bouillon toevoegen: Voeg de runderbouillon en het laurierblad toe. Breng de soep aan de kook, zet het vuur lager en laat het 20-30 minuten zachtjes sudderen. Breng op smaak met zout en peper.
Bereid de toast: Terwijl de soep pruttelt, rooster je de sneetjes baguette in de oven of een broodrooster tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveren: Schep de soep in ovenbestendige kommen. Leg een sneetje toast op de soep en bestrooi met geraspte Gruyère-kaas. Plaats de kommen onder de grill totdat de kaas is gesmolten en goudbruin.