Franse Uiensoep

Franse Uiensoep

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Uien (6 grote, dun gesneden)
  • Boter (50 gram)
  • Olijfolie (2 eetlepels)
  • Runderbouillon (1,5 liter)
  • Droge witte wijn (200 ml)
  • Knoflook (2 teentjes, fijngehakt)
  • Tijm (1 theelepel, gedroogd of een paar takjes vers)
  • Laurelblad (1 stuk)
  • Baguette (in sneetjes gesneden)
  • Gruyère-kaas (150 gram, geraspt)
  • Zout en peper (naar smaak)

Bereidingswijze:

  1. Karameliseer de uien: Smelt de boter in een grote pan op laag vuur en voeg de olijfolie toe. Voeg de gesneden uien toe en bak ze op laag vuur ongeveer 30-40 minuten, regelmatig roerend, tot ze goudbruin en gekarameliseerd zijn.
  2. Voeg de knoflook en tijm toe: Voeg de fijngehakte knoflook en tijm toe aan de uien en bak dit 1-2 minuten mee.
  3. Voeg de wijn toe: Giet de witte wijn erbij en laat het 2-3 minuten inkoken tot de alcohol is verdampt.
  4. Bouillon toevoegen: Voeg de runderbouillon en het laurierblad toe. Breng de soep aan de kook, zet het vuur lager en laat het 20-30 minuten zachtjes sudderen. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Bereid de toast: Terwijl de soep pruttelt, rooster je de sneetjes baguette in de oven of een broodrooster tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  6. Serveren: Schep de soep in ovenbestendige kommen. Leg een sneetje toast op de soep en bestrooi met geraspte Gruyère-kaas. Plaats de kommen onder de grill totdat de kaas is gesmolten en goudbruin.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print