Geroosterde Eendenbout met Vijgensaus

Geroosterde Eendenbout met Vijgensaus

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Voor de eendenbout:
    • 4 eendenbouten
    • 2 el olijfolie
    • 1 el boter
    • 2 takjes tijm
    • 2 teentjes knoflook, gekneusd
    • Zout en versgemalen peper
  • Voor de vijgensaus:
    • 4 verse vijgen, in kwartjes
    • 100 ml port
    • 100 ml rode wijn
    • 1 sjalot, fijngehakt
    • 1 el honing
    • 100 ml wildfond
    • 1 el boter (om de saus te binden)
    • Zout en peper naar smaak
  • Bijgerechten:
    • 800 g geroosterde aardappelen
    • 400 g sperziebonen, gesauteerd in boter

Bereidingswijze:

  1. Eendenbout bereiden:
    • Verwarm de oven voor op 180°C.
    • Dep de eendenbouten droog en wrijf ze in met zout en peper.
    • Verhit olijfolie en boter in een ovenbestendige braadpan.
    • Braad de eendenbouten aan beide kanten goudbruin.
    • Voeg tijm en knoflook toe aan de pan.
    • Plaats de pan in de oven en rooster de bouten gedurende 1,5 tot 2 uur tot ze mals en goudbruin zijn.
  2. Vijgensaus maken:
    • Gebruik dezelfde pan (zonder overtollig vet) en fruit de sjalot tot glazig.
    • Voeg port en rode wijn toe en laat inkoken tot de helft.
    • Roer de honing en wildfond erdoor en laat nogmaals reduceren.
    • Voeg de vijgen toe en laat 5 minuten zachtjes sudderen.
    • Monteer de saus met een klontje boter en breng op smaak met zout en peper.
  3. Bijgerechten klaarmaken:
    • Rooster de aardappelen in de oven met olijfolie, zout en peper gedurende 30 minuten op 200°C.
    • Sauteer de sperziebonen kort in boter en breng op smaak met zout.
  4. Serveren:
    • Leg de geroosterde eendenbout op een bord.
    • Lepel de vijgensaus eroverheen.
    • Serveer met geroosterde aardappelen en gesauteerde sperziebonen.
    • Garneer met verse tijm en enkele vijgenkwartjes.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print