Venkelknollen (2 stuks, in dunne plakken gesneden)
Sinaasappel (1 stuks, in partjes gesneden)
Parmezaanse kaas (50 gram, geschaafd)
Olijfolie (3-4 eetlepels)
Citroensap (van 1 citroen)
Verse peterselie (fijngehakt, voor garnering)
Zout en peper (naar smaak)
Geroosterde amandelen of pijnboompitten (optioneel, voor extra crunch)
Bereidingswijze:
Voorverwarm de oven: Verwarm de oven voor op 200°C.
Bereid de venkel: Snijd de venkelknollen in dunne plakken. Besprenkel ze met olijfolie, zout en peper, en leg ze op een bakplaat.
Rooster de venkel: Rooster de venkel in de oven gedurende 25-30 minuten, tot de randen goudbruin en de venkel zacht is.
Maak de dressing: Meng het citroensap met een beetje olijfolie, zout en peper.
Serveer: Haal de geroosterde venkel uit de oven en schik deze op een serveerschaal. Voeg de sinaasappelpartjes toe en besprenkel met de citroendressing. Schaaf Parmezaanse kaas over de bovenkant en garneer met verse peterselie. Voor extra textuur kun je geroosterde amandelen of pijnboompitten toevoegen.
Dit voorgerecht is fris, licht en vol van smaak, dankzij de combinatie van de anijsachtige smaak van venkel, de zoetheid van sinaasappel en de hartige Parmezaan.