Gevogeltebouillon

Gevogeltebouillon

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 kg gevogeltebotten (zoals karkassen van eend, kalkoen of kip)
  • 2 wortelen, in grove stukken
  • 2 stengels bleekselderij, in grove stukken
  • 1 ui, gehalveerd (met schil voor kleur)
  • 1 prei, in ringen
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 1 laurierblad
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 takjes tijm
  • 1 theelepel zwarte peperkorrels
  • 2,5 liter water
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereidingswijze:

1. Botten roosteren
  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Leg de gevogeltebotten op een bakplaat en rooster ze 30 minuten tot ze goudbruin zijn. Dit verdiept de smaak van de bouillon.
2. Groenten bereiden
  1. Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
  2. Voeg de wortelen, bleekselderij, ui, prei en knoflook toe en bak deze 5-7 minuten tot ze licht beginnen te kleuren.
3. Bouillon maken
  1. Voeg de geroosterde botten toe aan de pan samen met het laurierblad, rozemarijn, tijm en peperkorrels.
  2. Giet 2,5 liter koud water erbij en breng aan de kook.
4. Sudderen
  1. Zet het vuur laag zodra het water kookt.
  2. Laat de bouillon 2-3 uur zachtjes sudderen. Schep regelmatig schuim en vet van het oppervlak.
5. Zeven
  1. Giet de bouillon door een fijne zeef of kaasdoek om de vaste bestanddelen te verwijderen.
  2. Laat de bouillon afkoelen en schep eventueel gestold vet van de bovenkant.
6. Gebruik of bewaren
  1. Gebruik de bouillon meteen als basis voor gerechten, of bewaar deze in de koelkast (maximaal 3 dagen) of diepvries (maximaal 3 maanden).
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print