Griekse Gyros met Tzatziki

Griekse Gyros met Tzatziki

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de gyros:

  • 500 g kipfilet of varkensvlees, in dunne reepjes gesneden
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel oregano (gedroogd)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 1/2 theelepel kaneel (optioneel)
  • Zout en peper naar smaak

Voor de tzatziki:

  • 250 g Griekse yoghurt
  • 1/2 komkommer, geraspt en uitgelekt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel citroensap
  • Zout en peper naar smaak

Overige ingrediënten:

  • 4 pita’s of flatbreads
  • 1 tomaat, in plakjes
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • Verse sla of rucola
  • Optioneel: feta, verkruimeld

Bereidingswijze

1. Vlees marineren

  1. Meng in een kom de olijfolie, knoflook, citroensap, oregano, paprikapoeder, komijnpoeder, kaneel, zout en peper.
  2. Voeg de reepjes vlees toe en roer goed door. Dek af en laat minimaal 1 uur marineren in de koelkast (langer mag voor meer smaak).

2. Tzatziki maken

  1. Rasp de komkommer en knijp het overtollige vocht eruit.
  2. Meng in een kom de Griekse yoghurt, geraspte komkommer, knoflook, olijfolie, citroensap, zout en peper. Zet in de koelkast tot gebruik.

3. Gyros bakken

  1. Verhit een koekenpan of grillpan op middelhoog vuur.
  2. Bak het gemarineerde vlees in porties tot het gaar en goudbruin is (ongeveer 5-7 minuten).

4. Pita’s verwarmen

  • Verwarm de pita’s kort in een droge pan of in de oven, zodat ze warm en zacht zijn.

5. Gyros samenstellen

  1. Vul elke pita met een laagje sla of rucola.
  2. Voeg het gebakken vlees, plakjes tomaat, rode ui en eventueel feta toe.
  3. Lepel er een royale hoeveelheid tzatziki overheen.

6. Serveren

  • Serveer direct met extra tzatziki aan de zijkant en geniet van deze mediterrane smaakexplosie!
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print