Verse bieslook of peterselie, fijngehakt (voor garnering)
Optioneel: spekjes of hamblokjes, krokant gebakken, voor extra smaak
Bereidingswijze
Ui en prei fruiten
Smelt de boter in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui en prei toe en bak deze zachtjes tot ze glazig zijn, ongeveer 5-7 minuten.
Aardappelen en bouillon toevoegen
Voeg de aardappelblokjes toe en giet de bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook en laat de soep 15-20 minuten zachtjes koken, totdat de aardappelen zacht zijn.
Soep pureren
Gebruik een staafmixer of blender om de soep glad te pureren. Voor een rustiekere textuur kun je een deel van de soep grof laten.
Kool toevoegen
Voeg de gesneden kool of boerenkool toe aan de soep en laat deze nog 5-7 minuten zachtjes koken, tot de kool zacht is.
Room of melk toevoegen
Roer de melk of room door de soep. Breng op smaak met zout en peper.
Serveren
Schep de soep in kommen en garneer met fijngehakte bieslook of peterselie. Voeg eventueel krokant gebakken spekjes toe voor een extra smaakvolle topping. Serveer met een stuk knapperig brood.