500 g inktvisringen (vers of diepvries, ontdooid en goed droog gedept)
150 g bloem
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel chilipoeder (optioneel)
Zout en peper, naar smaak
2 eieren, losgeklopt
150 g panko (of gewoon paneermeel)
Plantaardige olie, om te frituren
Voor de citroendip:
100 g mayonaise
1 eetlepel citroensap
1/2 theelepel citroenzest
1 teentje knoflook, fijngehakt
Zout en peper, naar smaak
Bereidingswijze:
1. Voorbereiding
Meng de bloem, paprikapoeder, knoflookpoeder, chilipoeder, zout en peper in een grote kom.
Doe het panko in een aparte kom en klop de eieren los in een derde kom.
2. Inktvisringen paneren
Haal de inktvisringen eerst door de bloem, zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn.
Doop ze vervolgens in het ei en haal ze daarna door het panko. Druk licht aan zodat het panko goed blijft plakken. Leg de gepaneerde ringen op een bord.
3. Frituren
Verhit de plantaardige olie in een diepe pan of frituurpan tot 180°C. Test met een stukje brood; als het snel bubbelt en bruin wordt, is de olie klaar.
Frituur de inktvisringen in kleine porties gedurende 2-3 minuten, tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
4. Citroendip maken
Meng in een kom de mayonaise, citroensap, citroenzest, knoflook, zout en peper. Roer goed door.
5. Serveren
Serveer de krokante inktvisringen op een schaal met de citroendip ernaast in een kommetje. Garneer eventueel met partjes citroen.