Kabeljauwhaas met Beurre Blanc en Prei

Kabeljauwhaas met Beurre Blanc en Prei

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de kabeljauw:
  • 4 kabeljauwhaasjes (ongeveer 150 g per stuk)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel roomboter
  • Zout en versgemalen peper
Voor de beurre blanc:
  • 200 ml droge witte wijn
  • 1 sjalot (fijngesnipperd)
  • 100 g roomboter (koud, in blokjes)
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 theelepel citroensap
  • Zout en peper naar smaak
Voor de prei:
  • 2 stengels prei (gewassen en in dunne ringen gesneden)
  • 2 eetlepels roomboter
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: een scheutje room
Garnering:
  • Verse dille of peterselie
  • Citroenpartjes

Bereiding:

1. De beurre blanc maken:

  1. Verhit de witte wijn, witte wijnazijn en gesnipperde sjalot in een steelpannetje. Laat het mengsel inkoken tot ongeveer 2 eetlepels vocht overblijven.
  2. Zet het vuur laag en voeg beetje bij beetje de koude boterblokjes toe terwijl je voortdurend klopt met een garde.
  3. Haal de saus van het vuur zodra alle boter is opgenomen. Zeef de saus om de sjalotjes eruit te halen en breng op smaak met citroensap, zout en peper. Houd warm op een heel laag vuurtje (niet laten koken).

2. Prei stoven:

  1. Smelt de roomboter in een pan en voeg de fijngesneden preiringen toe.
  2. Bak de prei op laag vuur zachtjes gaar in ongeveer 10 minuten. Roer regelmatig en breng op smaak met zout en peper.
  3. Voeg eventueel een scheutje room toe voor extra romigheid en houd warm.

3. Kabeljauw bakken:

  1. Dep de kabeljauwhaasjes droog met keukenpapier en bestrooi beide kanten met zout en peper.
  2. Verhit de olijfolie in een pan op middelhoog vuur.
  3. Leg de kabeljauw in de pan en bak 2-3 minuten aan één kant tot de vis goudbruin kleurt.
  4. Draai de vis voorzichtig om, voeg de roomboter toe en bak nog 2-3 minuten tot de vis net gaar en stevig is. Besprenkel de vis met de boter uit de pan.

4. Serveren:

  1. Verdeel de gestoofde prei over de borden als een zacht bedje.
  2. Leg de gebakken kabeljauwhaasjes bovenop de prei.
  3. Lepel de warme beurre blanc voorzichtig rondom de vis.
  4. Garneer met wat verse dille of peterselie en serveer met een partje citroen.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print