Karamel-mousse met Zeezout en een Krokante Koekbodem
Ingrediƫnten voor 4 personen:
Voor de krokante koekbodem:
150 g digestive koekjes of speculaasjes
60 g ongezouten roomboter (gesmolten)
1 eetlepel kristalsuiker
Voor de karamelmousse:
150 g suiker
50 ml water
300 ml slagroom (koud)
3 blaadjes gelatine
1 theelepel vanille-extract
Snufje zeezout
Voor de karameltopping:
100 g suiker
50 ml slagroom
25 g roomboter
Snufje zeezout
Garnering:
Flakes zeezout
Caramelized noten (optioneel)
Chocoladekrullen of muntblaadjes
Bereiding:
1. De krokante koekbodem maken:
Verkruimel de koekjes fijn in een keukenmachine of met een deegroller.
Meng de koekkruimels met de gesmolten boter en suiker tot een vochtig zandachtig mengsel.
Verdeel het koekmengsel over de bodem van glaasjes of kleine dessertvormpjes en druk stevig aan met de achterkant van een lepel.
Zet de glaasjes 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
2. De karamelmousse bereiden:
Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water.
Maak de karamel: verwarm de suiker en het water in een steelpan op middelhoog vuur zonder te roeren. Laat de suiker smelten en karamelliseren tot een goudbruine kleur.
Haal de pan van het vuur en voeg 100 ml slagroom toe (voorzichtig, het kan spatten). Roer goed door tot een glad mengsel.
Knijp de gelatine uit en los deze op in de warme karamel. Voeg een snufje zeezout en het vanille-extract toe en laat de karamel iets afkoelen.
Klop de resterende 200 ml slagroom stijf en spatel voorzichtig door de afgekoelde karamel.
Giet de karamelmousse over de koekbodem in de glaasjes en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
3. De karameltopping maken:
Verwarm de suiker in een pan tot deze goudbruin karamelliseert.
Voeg voorzichtig de slagroom toe en roer goed door. Voeg vervolgens de boter toe en roer tot een gladde saus.
Breng op smaak met een klein snufje zeezout en laat de saus afkoelen tot lauwwarm.
4. Serveren:
Giet een laagje karameltopping over de opgesteven mousse.
Garneer met flakes zeezout, caramelized noten en eventueel chocoladekrullen of een muntblaadje.
Serveer de karamelmousse direct gekoeld voor het beste resultaat.