Kerst-Eton Mess met Speculaas en Stoofpeertjes

Kerst-Eton Mess met Speculaas en Stoofpeertjes

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de stoofpeertjes:
  • 4 stevige peren (bijv. Gieser Wildeman)
  • 500 ml rode wijn of druivensap (alcoholvrij alternatief)
  • 100 g kristalsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 2 kruidnagels
  • Schil van 1 sinaasappel
Voor de meringue:
  • 4 eiwitten
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 1 theelepel maizena
  • 1 theelepel witte azijn
Voor de mascarponecrème:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml slagroom
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
Extra voor de opbouw:
  • 8 speculaasjes (grof verkruimeld)
  • Poedersuiker (voor het sneeuweffect)
  • Takjes verse munt (optioneel)

Bereiding:

1. De stoofpeertjes bereiden:

  1. Schil de peren, laat het steeltje eraan zitten en snijd ze doormidden. Verwijder het klokhuis.
  2. Doe de rode wijn of druivensap, suiker, kaneelstokje, steranijs, kruidnagels en sinaasappelschil in een pan. Breng het geheel aan de kook.
  3. Leg de peren in de pan en laat ze 30-40 minuten zachtjes stoven op laag vuur. Keer ze af en toe om zodat ze gelijkmatig kleuren.
  4. Haal de peren uit de pan en laat ze volledig afkoelen. Snijd ze vervolgens in kleine blokjes.

2. De meringue maken:

  1. Verwarm de oven voor op 120°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Klop de eiwitten in een vetvrije kom tot zachte pieken. Voeg beetje bij beetje de suiker toe terwijl je blijft kloppen.
  3. Spatel de maizena en azijn voorzichtig door het eiwitmengsel.
  4. Schep het mengsel in hoopjes op de bakplaat en bak de meringue 1,5 uur in de oven. Zet daarna de oven uit en laat de meringues in de oven afkoelen.
Tip: Je kunt ook kant-en-klare meringues gebruiken als je tijd wilt besparen.

3. De mascarponecrème bereiden:

  1. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker en vanille-extract.
  2. Spatel de mascarpone er voorzichtig doorheen zodat het mengsel luchtig blijft.

4. De Eton Mess opbouwen:

  1. Verkruimel de meringue en speculaasjes grof.
  2. Neem mooie glazen of dessertschaaltjes en begin met een laagje stoofpeertjes.
  3. Schep hier een laag mascarponecrème op, gevolgd door een laag verkruimelde meringue en speculaas.
  4. Herhaal de lagen en eindig met een toef mascarponecrème en extra stukjes stoofpeer.

5. Afwerken en serveren:

  1. Garneer de bovenkant met extra speculaaskruimels, een beetje poedersuiker voor het sneeuweffect en eventueel een takje munt.
  2. Serveer de Eton Mess direct, zodat de meringue knapperig blijft.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print