1 prei, fijngesneden (alleen het witte en lichtgroene deel)
2 eieren
100 ml slagroom
50 g geraspte kaas (bij voorkeur Gruyère of Parmezaan)
Snufje nootmuskaat
Snufje zout
Snufje versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze
1. Deeg maken
Meng de bloem en het zout in een kom. Voeg de koude boter toe en wrijf met je vingertoppen tot het mengsel op broodkruimels lijkt.
Voeg het koude water toe, één eetlepel per keer, en kneed tot een samenhangend deeg. Vorm het deeg tot een bal, wikkel in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
2. Deeg uitrollen en vormen
Verwarm de oven voor op 180°C.
Rol het deeg uit op een licht bebloemd oppervlak en steek cirkels uit met een ronde uitsteker (groot genoeg om de mini-quichevormpjes te bekleden).
Bekleed de ingevette vormpjes met het deeg en prik de bodem licht in met een vork.
3. Vulling bereiden
Bak de spekreepjes in een droge koekenpan tot ze licht krokant zijn. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Gebruik hetzelfde vet om de fijngesneden prei zacht te bakken. Laat afkoelen.
Klop in een kom de eieren, slagroom, geraspte kaas, nootmuskaat, zout en peper los. Voeg de spek en afgekoelde prei toe en meng goed.
4. Quiches samenstellen
Verdeel de vulling gelijkmatig over de deegvormpjes.
Bak de mini-quiches 20-25 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de bovenkant goudbruin is en de vulling stevig aanvoelt.
5. Serveren
Laat de quiches een paar minuten afkoelen in de vorm voordat je ze eruit haalt. Serveer warm of op kamertemperatuur.