Kroatische Crni Rižoto (Zwarte Risotto)

Kroatische Crni Rižoto (Zwarte Risotto)

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 300 g arboriorijst (of andere risottorijst)
  • 300 g inktvis, schoongemaakt en in ringen gesneden
  • 2 el olijfolie
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 100 ml droge witte wijn
  • 750 ml visbouillon (warm)
  • 2 zakjes inktvissap (verkrijgbaar bij de visboer of diepvriesafdeling)
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el boter
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • Sap van een halve citroen
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie, fijngehakt (voor garnering)

Bereidingswijze:

  1. Inktvis bereiden:
    • Verhit de olijfolie in een diepe pan op middelhoog vuur.
    • Voeg de inktvis toe en bak 2-3 minuten tot het net gaar is. Haal uit de pan en zet apart.
  2. Ui en knoflook fruiten:
    • Voeg in dezelfde pan de ui toe en bak tot deze glazig is. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuut.
  3. Risottobasis maken:
    • Voeg de rijst toe aan de pan en roer goed door, zodat alle korrels bedekt zijn met olie.
    • Blus af met de witte wijn en laat het geheel sudderen tot de wijn is verdampt.
  4. Bouillon toevoegen:
    • Voeg de tomatenpuree en het inktvissap toe aan de warme visbouillon en roer goed.
    • Voeg een soeplepel van de bouillon toe aan de rijst en roer regelmatig tot het vocht is opgenomen. Herhaal dit proces, lepel voor lepel, totdat de rijst gaar is (ongeveer 18-20 minuten).
  5. Inktvis en kaas toevoegen:
    • Voeg de gebakken inktvis toe aan de risotto in de laatste 5 minuten van de kooktijd.
    • Roer de boter, Parmezaanse kaas en citroensap door de risotto en breng op smaak met zout en peper.
  6. Serveren:
    • Serveer de Crni Rižoto direct op warme borden.
    • Garneer met verse peterselie en eventueel een extra partje citroen.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print