800 g vastkokende aardappelen (geschild en in dunne plakjes gesneden)
300 ml slagroom
100 ml melk
2 teentjes knoflook (fijngesneden)
50 g Parmezaanse kaas (geraspt)
Zout, peper en nootmuskaat naar smaak
1 eetlepel boter (voor invetten)
Garnering:
Verse rozemarijn
Bereiding:
1. Aardappelgratin voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet een ovenschaal in met boter.
Schik de dunne aardappelschijfjes in laagjes in de ovenschaal.
Meng de slagroom, melk, knoflook, zout, peper en een snufje nootmuskaat in een kom. Giet dit mengsel over de aardappelen.
Bestrooi de bovenkant met geraspte Parmezaanse kaas.
Bak de gratin 45-50 minuten in de oven tot de aardappelen gaar en de bovenkant goudbruin is.
2. Kruidenkorst maken:
Meng in een kom de panko, peterselie, tijm, knoflook, Dijonmosterd en olijfolie tot een kruimelig mengsel.
Breng op smaak met zout en peper.
3. Lamsrack voorbereiden:
Bestrooi de lamsracks aan beide kanten met zout en peper.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de lamsracks kort rondom goudbruin (ongeveer 2-3 minuten per kant).
Haal de lamsracks uit de pan en bestrijk de vleeskant met een dun laagje Dijonmosterd. Druk vervolgens het kruidenmengsel stevig op de mosterd zodat het blijft plakken.
4. Lamsrack bakken:
Plaats de lamsracks in een ovenschaal en zet ze in de voorverwarmde oven op 200°C.
Bak ze 15-18 minuten voor medium-rare. Laat de lamsracks na het bakken 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
5. Serveren:
Snijd de lamsracks in mooie plakken (koteletjes) en leg ze op het bord.
Schep een royale portie aardappelgratin erbij.
Garneer met verse rozemarijntakjes en serveer eventueel met geroosterde groenten zoals worteltjes of haricots verts.