Mango Sticky Rice (Khao Niao Mamuang)

Mango Sticky Rice (Khao Niao Mamuang)

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de kleefrijst:
  • 200 g kleefrijst (Thaise glutinous rice)
  • 250 ml kokosmelk
  • 75 g suiker
  • Snufje zout
Voor de kokosroomsaus:
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel suiker
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel maizena (optioneel, om in te dikken)
Voor de garnering:
  • 2 rijpe mango’s (geschild en in plakjes gesneden)
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes of mungbonen
  • Optioneel: pandanblad voor extra geur

Bereidingswijze:

1. De kleefrijst bereiden:

  1. Was de kleefrijst meerdere keren in koud water totdat het water helder is.
  2. Laat de rijst minstens 4 uur weken in water (of bij voorkeur een nacht).
  3. Giet de rijst af en stoom deze in een bamboestomer of stoommandje boven kokend water gedurende 25-30 minuten tot de rijst zacht en plakkerig is.
    • Tip: Bedek de rijst met een stukje bakpapier of een theedoek om het gelijkmatig te stomen.

2. Kokosmelk voor de rijst:

  1. Verwarm 250 ml kokosmelk in een pan op laag vuur. Voeg de suiker en het zout toe en roer tot alles is opgelost.
  2. Giet de warme kokosmelk over de hete kleefrijst. Roer zachtjes door en laat de rijst 10-15 minuten staan zodat de kokosmelk goed wordt opgenomen.

3. Kokosroomsaus maken:

  1. Verwarm de 100 ml kokosmelk in een steelpannetje. Voeg suiker en zout toe en roer tot het oplost.
  2. Meng indien gewenst 1 theelepel maizena met een beetje koud water en voeg dit toe aan de saus om deze licht in te dikken.

4. Serveren:

  1. Schep de plakkerige rijst in porties op een bord.
  2. Leg de plakjes rijpe mango ernaast.
  3. Druppel wat kokosroomsaus over de rijst en bestrooi met geroosterde sesamzaadjes of mungbonen voor extra textuur.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print