Paddenstoelenragout met Romige Polenta

Paddenstoelenragout met Romige Polenta

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de polenta:
  • 200 g polenta (maïsgriesmeel)
  • 750 ml groentebouillon
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 50 g boter
  • Zout en peper, naar smaak
Voor de paddenstoelenragout:
  • 400 g gemengde paddenstoelen (shiitake, kastanjechampignons, oesterzwammen)
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel verse tijm (of 1/2 theelepel gedroogde tijm)
  • 150 ml slagroom
  • 100 ml witte wijn (optioneel, anders bouillon)
  • 1 eetlepel bloem (om de ragout iets te binden)
  • Zout en peper, naar smaak
  • Verse peterselie, gehakt (voor garnering)

Bereiding:

1. Polenta maken:

  • Breng de groentebouillon aan de kook in een grote pan.
  • Giet de polenta al roerend in de bouillon. Zet het vuur laag en laat de polenta 10-15 minuten garen terwijl je regelmatig roert.
  • Voeg de boter en Parmezaanse kaas toe en roer tot alles is opgenomen. Breng op smaak met zout en peper. Houd warm.

2. Paddenstoelenragout bereiden:

  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de ui en knoflook 2-3 minuten tot ze glazig zijn.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak ze 5-7 minuten tot ze goudbruin zijn en hun vocht vrijgeven.
  • Strooi de bloem erover en roer goed door. Blus af met witte wijn (of bouillon) en laat kort inkoken.
  • Voeg de slagroom en tijm toe en laat de saus 5 minuten zachtjes pruttelen tot hij iets indikt. Breng op smaak met zout en peper.

3. Serveren:

  • Schep de romige polenta op borden of in diepe kommen.
  • Verdeel de paddenstoelenragout eroverheen.
  • Garneer met gehakte peterselie en eventueel wat extra Parmezaanse kaas.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print