250 g koekjes (bijv. Digestive of Oreo’s, zonder vulling)
100 g gesmolten boter
1 eetlepel cacaopoeder
1 theelepel rode voedingskleurstof (gelkleurstof voor het beste resultaat)
Voor de cheesecakevulling:
500 g roomkaas (op kamertemperatuur)
200 g fijne kristalsuiker
2 eieren
150 g zure room
1 theelepel vanille-extract
1 eetlepel cacaopoeder
1 theelepel rode kleurstof
Voor de witte chocoladetopping:
150 g witte chocolade (fijngehakt)
100 ml slagroom
Garnering:
Witte chocoladekrullen
Verse frambozen en rode bessen
Poedersuiker (voor een sneeuweffect)
Bereiding:
1. De koekjesbodem voorbereiden:
Maal de koekjes fijn in een keukenmachine of stop ze in een zak en plet ze met een deegroller.
Meng de koekkruimels met het cacaopoeder, de gesmolten boter en de rode kleurstof tot een vochtig mengsel.
Druk het mengsel stevig aan in de bodem van een ingevette springvorm (24 cm) en zet 10 minuten in de koelkast om op te stijven.
2. De red velvet cheesecakevulling maken:
Verwarm de oven voor op 160°C.
Klop de roomkaas en suiker luchtig met een mixer op lage snelheid. Voeg de eieren één voor één toe en mix tot alles goed gemengd is.
Spatel de zure room, vanille-extract, cacaopoeder en rode kleurstof door het mengsel tot je een egale, rode vulling hebt.
Giet het mengsel op de koekjesbodem en strijk glad met een spatel.
3. De cheesecake bakken:
Zet de springvorm in het midden van de oven en bak de cheesecake 45-50 minuten. De cheesecake moet in het midden nog iets wiebelen.
Laat de cheesecake volledig afkoelen in de oven met de deur op een kier. Zet hem daarna minimaal 4 uur (of een hele nacht) in de koelkast om op te stijven.
4. De witte chocoladetopping maken:
Verhit de slagroom in een steelpan tot net onder het kookpunt. Haal van het vuur en giet over de gehakte witte chocolade.
Roer tot de chocolade volledig gesmolten is en laat het mengsel iets afkoelen.
Giet de witte chocoladetopping over de gekoelde cheesecake en zet nog 30 minuten in de koelkast om op te stijven.
5. Garneren en serveren:
Garneer de cheesecake met witte chocoladekrullen, verse frambozen, rode bessen en een lichte bestuiving van poedersuiker voor een feestelijk sneeuweffect.
Serveer de red velvet cheesecake gekoeld en snijd hem met een warm mes voor strakke punten.