Ree met Portsaus en Vijgen

Ree met Portsaus en Vijgen

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Voor de reerugfilets:
    • 4 reerugfilets (ca. 150-180 g per stuk)
    • 2 el olijfolie
    • 1 el boter
    • Zout en versgemalen peper
  • Voor de portsaus:
    • 2 verse vijgen, in plakjes
    • 150 ml port
    • 150 ml rode wijn
    • 1 sjalot, fijngehakt
    • 1 el honing
    • 1 el balsamicoazijn
    • 150 ml wildfond
    • 1 takje tijm
    • 1 el boter (om de saus te binden)
  • Bijgerechten:
    • 800 g aardappelpuree
    • 400 g geroosterde wintergroenten (bijv. wortelen, pastinaak en spruitjes)

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiding:
    • Haal de reerugfilets 30 minuten voor bereiding uit de koelkast.
    • Dep ze droog en wrijf in met zout en peper.
  2. Reerugfilets bakken:
    • Verhit olijfolie en boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
    • Bak de filets 2-3 minuten per kant voor een rosé binnenkant.
    • Haal uit de pan, wikkel in aluminiumfolie en laat rusten.
  3. Portsaus maken:
    • Gebruik dezelfde pan en fruit de sjalot tot glazig.
    • Voeg port, rode wijn en balsamicoazijn toe en laat inkoken tot de helft.
    • Voeg wildfond, honing en tijm toe en laat de saus opnieuw reduceren.
    • Voeg de vijgen toe en laat ze 5 minuten zachtjes meekoken.
    • Zeef de saus (optioneel) en monteer met boter voor een glanzende textuur.
  4. Bijgerechten klaarmaken:
    • Bereid de aardappelpuree volgens je favoriete recept.
    • Rooster de groenten in de oven met olijfolie, zout en peper op 200°C gedurende 25-30 minuten.
  5. Serveren:
    • Snijd de reerugfilets in plakjes en leg ze op een bord.
    • Lepel de portsaus met vijgen over het vlees.
    • Serveer met een portie aardappelpuree en geroosterde groenten.
    • Garneer met verse tijm en een paar plakjes verse vijg voor een verfijnde presentatie.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print