Risottoballetjes (arancini) met Parmezaan

Risottoballetjes (arancini) met Parmezaan

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de risotto:
  • 200 g risottorijst (bijv. Arborio)
  • 500 ml kippen- of groentebouillon
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 100 ml droge witte wijn
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 30 g boter
  • Zout en peper, naar smaak
Voor de arancini:
  • 50 g Parmezaanse kaas, in kleine blokjes
  • 1 ei, losgeklopt
  • 100 g bloem
  • 100 g paneermeel
  • 500 ml plantaardige olie, om te frituren
Voor garnering:
  • Verse basilicum of peterselie, fijngehakt
  • Extra Parmezaanse kaas, om te strooien

Bereidingswijze:

1. Risotto bereiden
  1. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de sjalot en knoflook tot ze zacht zijn.
  2. Voeg de risottorijst toe en bak al roerend totdat de korrels glanzen.
  3. Blus af met de witte wijn en roer tot het vocht is opgenomen.
  4. Voeg de bouillon beetje bij beetje toe, terwijl je blijft roeren, tot de risotto gaar en romig is (ongeveer 20 minuten).
  5. Roer de Parmezaanse kaas en boter erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Laat de risotto afkoelen.
2. Arancini vormen
  1. Neem een eetlepel risotto en vorm een balletje. Druk een klein blokje Parmezaanse kaas in het midden en rol het opnieuw tot een balletje.
  2. Herhaal dit met de rest van de risotto.
3. Arancini paneren
  1. Haal elk balletje eerst door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei en tot slot door het paneermeel. Zorg dat ze volledig bedekt zijn.
4. Arancini frituren
  1. Verhit de olie in een diepe pan tot 180°C.
  2. Frituur de arancini in kleine porties gedurende 3-4 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
5. Serveren
  • Schik de arancini op een schaal, garneer met basilicum of peterselie en bestrooi met extra Parmezaanse kaas. Serveer warm.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print