300 g vers rundvlees (zoals ossenhaas of entrecote)
1 eidooier
1 eetlepel kappertjes, fijngehakt
1 eetlepel augurk, fijngehakt
1 eetlepel sjalot, fijngehakt
1 theelepel Dijonmosterd
1 theelepel Worcestershiresaus
Een paar druppels tabasco (optioneel)
Zout en versgemalen peper naar smaak
Voor de frietjes:
500 g aardappelen (bij voorkeur kruimig)
Plantaardige olie, voor frituren
Zout naar smaak
Voor serveren:
Frisse salade (bijvoorbeeld rucola of veldsla)
Verse kruiden (zoals peterselie of bieslook), fijngehakt
Extra Worcestershiresaus en tabasco (optioneel)
Bereidingswijze
1. Frietjes maken
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne frietjes.
Spoel de frietjes af onder koud water en droog ze goed af met een schone theedoek.
Verhit de olie in een frituurpan of grote pan tot 150°C. Frituur de frietjes in kleine porties voor (ongeveer 4-5 minuten), totdat ze licht goudgeel zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
Verhoog de temperatuur van de olie naar 180°C en frituur de frietjes opnieuw tot ze goudbruin en krokant zijn. Bestrooi met zout.
2. Steak tartaar voorbereiden
Hak het rundvlees met een scherp mes fijn. Zorg dat het vlees mooi gelijkmatig gesneden is en niet gemalen.
Meng het gehakte vlees in een kom met de kappertjes, augurk, sjalot, Dijonmosterd, Worcestershiresaus, en tabasco (optioneel). Breng op smaak met zout en peper.
3. Vormgeven
Gebruik een serveerring om de steak tartaar mooi rond op een bord te vormen. Maak een kuiltje bovenop en leg de eidooier erin.
4. Serveren
Serveer de steak tartaar met de knapperige frietjes en een frisse salade.
Garneer de steak tartaar met fijngehakte kruiden. Zet Worcestershiresaus en tabasco op tafel voor extra smaak.