Vanillepudding met Karamelsaus

Vanillepudding met Karamelsaus

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de vanillepudding:
  • 500 ml volle melk
  • 100 g suiker
  • 2 theelepels vanille-extract of 1 vanillestokje
  • 3 eidooiers
  • 40 g maizena
  • Snufje zout
Voor de karamelsaus:
  • 100 g suiker
  • 50 ml water
  • 50 ml slagroom
  • 20 g boter (ongezouten)
  • Snufje zout
Voor de garnering:
  • Muntblaadjes (optioneel)
  • Poedersuiker

Bereidingswijze

1. De vanillepudding maken:

  1. Giet de melk in een steelpan. Voeg het vanille-extract toe of snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap de zaadjes eruit. Voeg de zaadjes én het stokje toe aan de melk.
  2. Verwarm de melk langzaam op middelhoog vuur totdat deze net begint te koken. Zet het vuur uit en laat de melk 5 minuten trekken.
  3. Klop ondertussen in een aparte kom de eidooiers met de suiker tot een lichtgeel mengsel. Voeg de maizena en een snufje zout toe en meng goed.
  4. Giet een klein beetje van de warme melk bij het eidooiermengsel om te temperen. Roer goed door en giet het geheel terug in de pan met de melk.
  5. Verwarm het mengsel op laag vuur terwijl je constant roert. Blijf roeren tot de pudding dikker wordt. Dit duurt ongeveer 5-7 minuten.
  6. Haal van het vuur, verwijder het vanillestokje (indien gebruikt) en verdeel de pudding over glaasjes of kommetjes. Laat de pudding afkoelen en zet 2 uur in de koelkast.

2. De karamelsaus maken:

  1. Verwarm de suiker met het water in een steelpan op middelhoog vuur. Roer niet, maar draai af en toe de pan om de suiker gelijkmatig te laten karamelliseren.
  2. Zodra de suiker goudbruin is, voeg je voorzichtig de slagroom toe (pas op voor spetters!). Roer snel door met een houten lepel.
  3. Voeg de boter en een snufje zout toe en blijf roeren tot je een gladde, glanzende karamelsaus hebt. Laat de saus iets afkoelen.

3. Serveren en garneren:

  1. Haal de vanillepudding uit de koelkast en giet er een royale lepel karamelsaus overheen.
  2. Garneer met een muntblaadje en een beetje poedersuiker voor een feestelijke touch.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print