2 middelgrote preien (alleen het witte deel), fijngehakt
1 kleine ui, fijngesnipperd
400 g aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
750 ml kippen- of groentebouillon
250 ml slagroom
125 ml volle melk (optioneel, voor een lichtere versie)
Zout en witte peper naar smaak
Verse bieslook, fijngehakt (voor garnering)
Bereidingswijze
Prei en ui fruiten
Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de prei en ui toe en bak deze 5-7 minuten zachtjes, tot ze glazig zijn. Zorg dat ze niet kleuren.
Aardappelen en bouillon toevoegen
Voeg de aardappelblokjes toe en giet de bouillon erbij. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep 20 minuten zachtjes koken, tot de aardappelen helemaal gaar zijn.
Pureren
Gebruik een staafmixer of blender om de soep glad te pureren. Voor een extra gladde textuur kun je de soep door een fijne zeef halen.
Room en melk toevoegen
Voeg de slagroom en eventueel de melk toe. Roer goed door en breng op smaak met zout en witte peper.
Afkoelen en koelen
Laat de soep volledig afkoelen op kamertemperatuur en zet hem daarna minimaal 2 uur in de koelkast. De soep moet goed koud zijn bij het serveren.
Serveren
Giet de Vichyssoise in kommen of glazen en garneer met fijngehakte bieslook. Serveer met een sneetje stokbrood of crostini.