Ganzenborst met Gekarameliseerde Sinaasappels in Rode Wijnsaus

Ganzenborst met Gekarameliseerde Sinaasappels in Rode Wijnsaus

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Voor de ganzenborst:
    • 4 ganzenborstfilets (ca. 200 g per stuk)
    • 2 el olijfolie
    • 1 el boter
    • Zout en versgemalen peper
  • Voor de gekarameliseerde sinaasappels:
    • 2 sinaasappels, in dunne schijfjes
    • 1 el boter
    • 1 el suiker
    • 1 el Grand Marnier (optioneel)
  • Voor de rode wijnsaus:
    • 1 sjalot, fijngehakt
    • 1 teentje knoflook, fijngehakt
    • 200 ml rode wijn
    • 200 ml wildfond
    • 1 el honing
    • 1 takje tijm
    • 1 laurierblad
    • 1 el boter (om de saus te binden)
  • Bijgerechten:
    • 800 g geroosterde aardappelen
    • 400 g gesauteerde sperziebonen

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiding:
    • Laat de ganzenborstfilets 30 minuten op kamertemperatuur komen.
    • Snijd de vetkant kruislings in zonder het vlees te raken.
  2. Ganzenborst bakken:
    • Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur.
    • Leg de ganzenborst met de vetkant naar beneden in de pan en bak 6-8 minuten tot het vet krokant is.
    • Draai de borst om en bak nog 2-3 minuten voor een rosé binnenkant.
    • Haal de filets uit de pan, wikkel in aluminiumfolie en laat rusten.
  3. Gekarameliseerde sinaasappels maken:
    • Verhit boter in een pan en voeg de sinaasappelschijfjes toe.
    • Strooi de suiker over de schijfjes en laat ze 2-3 minuten karamelliseren.
    • Voeg eventueel Grand Marnier toe en flambeer kort.
  4. Rode wijnsaus maken:
    • Gebruik dezelfde pan als de ganzenborst en bak de sjalot en knoflook tot glazig.
    • Voeg rode wijn, tijm, laurier, en honing toe en laat 5 minuten inkoken.
    • Voeg de wildfond toe en laat de saus nogmaals reduceren.
    • Zeef de saus en monteer met boter voor een glanzende textuur.
  5. Bijgerechten klaarmaken:
    • Rooster de aardappelen met olijfolie, zout en peper op 200°C gedurende 25-30 minuten.
    • Sauteren de sperziebonen kort in boter en breng op smaak met zout.
  6. Serveren:
    • Snijd de ganzenborst in plakjes en leg ze op een bord.
    • Schep de rode wijnsaus eroverheen.
    • Garneer met gekarameliseerde sinaasappelschijfjes en een vleugje sinaasappelzest.
    • Serveer met geroosterde aardappelen en sperziebonen.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print