2 blikken zwarte bonen (400 g elk, uitgelekt en afgespoeld)
1 grote ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode paprika, in blokjes
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1/2 theelepel chilivlokken (optioneel voor extra pit)
1 blik tomatenblokjes (400 g)
750 ml groentebouillon
1 eetlepel olijfolie
1 avocado, in plakjes
1 limoen, in partjes gesneden
Verse koriander, gehakt (voor garnering)
Zout en peper naar smaak
Optioneel: zure room of Griekse yoghurt
Bereiding:
Basis voor de soep maken
Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
Fruit de ui 3-4 minuten tot hij glazig is. Voeg de knoflook en paprika toe en bak nog 2-3 minuten.
Specerijen toevoegen
Voeg de komijn, gerookt paprikapoeder en chilivlokken toe. Bak kort mee tot de specerijen beginnen te geuren.
Tomaten en bouillon erbij
Voeg de tomatenblokjes en de groentebouillon toe. Roer goed door en breng aan de kook.
Zwarte bonen toevoegen
Voeg de zwarte bonen toe en laat de soep 15-20 minuten zachtjes pruttelen zodat de smaken goed mengen.
Pureren
Haal de pan van het vuur en pureer de helft van de soep met een staafmixer. Zo krijg je een dikke, romige textuur terwijl er nog wat bonen en groenten zichtbaar blijven.
Op smaak brengen
Breng de soep op smaak met zout, peper en een kneepje limoensap voor frisheid.
Serveren
Schep de soep in kommen en garneer met plakjes avocado, verse koriander en een lepel zure room of yoghurt.
Serveer met partjes limoen en warm tortilla- of knapperig brood.