Vegetarische Moussaka

Vegetarische Moussaka

Ingrediënten voor 4 personen:

  • Voor de groenten:
    • 2 grote aubergines, in plakken
    • 2 courgettes, in plakken
    • 2 grote aardappelen, in dunne plakjes
    • 2 el olijfolie
    • Zout en peper naar smaak
  • Voor de tomatensaus:
    • 2 el olijfolie
    • 1 ui, fijngehakt
    • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 400 g tomatenblokjes (uit blik)
    • 1 el tomatenpuree
    • 1 tl oregano
    • 1 tl kaneel (optioneel)
    • Zout en peper naar smaak
  • Voor de bechamelsaus:
    • 50 g boter
    • 50 g bloem
    • 500 ml melk
    • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
    • Snufje nootmuskaat
    • Zout en peper naar smaak
  • Voor garnering:
    • Verse peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze:

  1. Groenten voorbereiden:
    • Verwarm de oven voor op 200°C.
    • Leg de plakken aubergine, courgette en aardappel op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie, zout en peper.
    • Rooster 15-20 minuten tot ze zacht en licht goudbruin zijn.
  2. Tomatensaus maken:
    • Verhit olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
    • Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, oregano en kaneel toe. Laat 15 minuten zachtjes sudderen tot de saus dikker wordt. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Bechamelsaus maken:
    • Smelt de boter in een pan op laag vuur. Voeg de bloem toe en roer tot een gladde roux.
    • Voeg geleidelijk de melk toe, al roerend, tot een dikke saus ontstaat.
    • Roer de Parmezaanse kaas, nootmuskaat, zout en peper erdoor.
  4. Moussaka opbouwen:
    • Vet een ovenschaal in. Begin met een laag aardappelen, gevolgd door aubergine, courgette en tomatensaus. Herhaal de lagen.
    • Giet de bechamelsaus over de bovenkant en strijk glad.
  5. Bakken:
    • Bak de moussaka 30-35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en bubbelt.
  6. Serveren:
    • Laat 5-10 minuten rusten. Garneer met verse peterselie en serveer warm.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print