Gerookte Preisoep

Gerookte Preisoep

Ingrediƫnten voor 4 personen:

  • 3 middelgrote preien, gewassen en in dunne ringen gesneden
  • 1 middelgrote aardappel, geschild en in blokjes
  • 1 middelgrote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 750 ml groentebouillon
  • 150 ml room (of plantaardige room)
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • 1 eetlepel boter of olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Garnering:
    • Geroosterde spekblokjes of krokante tempeh (voor een vegetarische versie)
    • Verse bieslook of peterselie
    • Een scheutje olijfolie

Bereiding:

  1. Prei voorbereiden:
    • Snijd de preien in dunne ringen en spoel ze goed af om vuil te verwijderen.
  2. Aromatische basis maken:
    • Verhit de boter of olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur.
    • Fruit de ui en knoflook tot ze zacht en geurig zijn (ongeveer 3 minuten).
    • Voeg het gerookt paprikapoeder toe en bak 1 minuut mee.
  3. Soepbasis koken:
    • Voeg de prei en aardappelblokjes toe aan de pan en roer goed door.
    • Giet de groentebouillon erbij en breng aan de kook.
    • Laat de soep 15-20 minuten zachtjes koken, totdat de aardappelen zacht zijn.
  4. Pureren en afwerken:
    • Pureer de soep met een staafmixer of blender tot een gladde massa.
    • Roer de room door de soep en verwarm nog even door zonder te laten koken.
    • Proef en breng op smaak met zout en peper.
  5. Serveren:
    • Schep de soep in kommen en garneer met geroosterde spekblokjes of krokante tempeh, verse bieslook, en een scheutje olijfolie.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print