1 kg witte of groene asperges (geschild en houtachtige uiteinden verwijderd)
200 g gerookte zalm (in plakjes)
1 citroen, in partjes gesneden
Snufje zout en suiker
1 eetlepel boter
Voor de Hollandaisesaus:
3 eidooiers
150 g ongezouten boter (gesmolten en lauwwarm)
1 eetlepel citroensap
1 theelepel water
Zout en peper (naar smaak)
Voor de garnering:
Verse dille of peterselie
Extra citroenpartjes
Versgemalen zwarte peper
Bereidingswijze
1. De asperges koken:
Breng een grote pan water aan de kook en voeg een snufje zout, suiker en de boter toe.
Leg de geschilde asperges in het kokende water en kook ze 8-10 minuten, afhankelijk van de dikte. Prik met een vork om te testen of ze gaar zijn.
Haal de asperges voorzichtig uit het water met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
2. De Hollandaisesaus bereiden:
Verwarm een steelpan met een klein laagje water op laag vuur (voor een au bain-marie). Zet een hittebestendige kom op de pan – de bodem mag het water niet raken.
Klop de eidooiers los met het water en citroensap in de kom. Blijf continu kloppen met een garde tot het mengsel dikker en luchtig wordt.
Voeg langzaam de gesmolten boter toe, terwijl je blijft kloppen. Zorg dat de saus niet te heet wordt, anders schift hij.
Breng op smaak met zout, peper en eventueel extra citroensap.
3. Het gerecht samenstellen:
Verdeel de witte asperges over borden.
Leg de plakjes gerookte zalm decoratief naast of bovenop de asperges.
Druppel de Hollandaisesaus royaal over de asperges.
Garneer met verse dille, een citroenpartje en wat versgemalen zwarte peper.
4. Serveren:
Serveer de asperges warm, met de romige saus en zalm als elegant voorgerecht.
Combineer eventueel met een stukje brood voor extra vulling.