Bulgaarse Moussaka

Bulgaarse Moussaka

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de moussaka:

  • 500 g rundergehakt (of varkensgehakt)
  • 1 ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 wortel, fijngehakt
  • 4 grote aardappelen, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 2 tomaten, in blokjes
  • 200 ml tomatenpuree (of passata)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel komijnpoeder
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Voor de topping:

  • 200 ml yoghurt (bij voorkeur volle yoghurt)
  • 2 eieren
  • 50 ml melk
  • 50 g bloem
  • Zout naar smaak

Bereidingswijze

1. Oven voorverwarmen

  • Verwarm de oven voor op 200°C.

2. Vulling bereiden

  1. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  2. Bak de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de wortel toe en bak 2-3 minuten mee.
  3. Voeg het gehakt toe en bak tot het rul en lichtbruin is.
  4. Roer de tomatenblokjes, tomatenpuree, paprikapoeder, komijn, zout en peper erdoor. Laat 5 minuten sudderen.

3. Aardappelen voorbereiden

  • Meng de aardappelblokjes door het gehaktmengsel en roer goed door.

4. Moussaka samenstellen

  1. Schep het gehakt-aardappelmengsel in een ingevette ovenschaal.
  2. Zet de schaal 20-25 minuten in de oven, zodat de aardappelen wat zachter worden.

5. Topping maken

  1. Klop in een kom de yoghurt, eieren, melk, bloem en een snufje zout tot een glad beslag.
  2. Haal de ovenschaal uit de oven en giet de topping gelijkmatig over het gehakt-aardappelmengsel.

6. Moussaka afbakken

  • Zet de schaal terug in de oven en bak nog 20-25 minuten, tot de topping stevig en goudbruin is.

7. Serveren

  • Laat de moussaka 10 minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Serveer met een frisse groene salade en eventueel wat extra yoghurt erbij.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print