400 g cannellini-bonen (uit blik, uitgelekt en afgespoeld, of zelf gekookt)
1 teentje knoflook, fijngehakt
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
Zout en peper, naar smaak
Voor de rozemarijnolie:
3 eetlepels olijfolie
1 takje verse rozemarijn
1/2 theelepel chilivlokken (optioneel, voor een pittige touch)
Voor de garnering:
1 eetlepel extra olijfolie
Verse rozemarijnnaaldjes, fijngehakt
Geroosterde pijnboompitten (optioneel)
Bereidingswijze:
Rozemarijnolie maken
Verhit de olijfolie zachtjes in een klein steelpannetje.
Voeg de rozemarijn en eventueel de chilivlokken toe. Laat op laag vuur 2-3 minuten trekken, maar zorg ervoor dat de olie niet te heet wordt. Haal van het vuur en laat afkoelen. Verwijder de rozemarijntakjes.
Bonenpuree maken
Doe de cannellini-bonen, knoflook, olijfolie, citroensap, zout en peper in een blender of keukenmachine.
Blend tot een gladde puree. Voeg een beetje water toe als de puree te dik is.
Serveren
Schep de bonenpuree in een serveerschaal of op individuele borden.
Druppel de rozemarijnolie eroverheen.
Garneer met extra olijfolie, fijngehakte rozemarijn en eventueel geroosterde pijnboompitten.