Chocolade Charlotte

Chocolade Charlotte

Ingrediƫnten voor 6-8 personen:

Voor de buitenkant:

  • 24-30 lange vingers (savoiardi)
  • 100 ml sterke koffie (afgekoeld)

Voor de chocolademousse:

  • 200 g pure chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 300 ml slagroom
  • 3 eieren (gescheiden in dooiers en eiwitten)
  • 75 g suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Snufje zout

Voor de garnering:

  • Slagroom
  • Geraspte chocolade of cacaopoeder
  • Verse frambozen of aardbeien (optioneel)

Bereidingswijze

1. Voorbereiding

  1. Vet een springvorm (20 cm) lichtjes in en bekleed de zijkanten met bakpapier.
  2. Doop de lange vingers snel in de afgekoelde koffie (niet te lang, zodat ze niet te zacht worden). Plaats ze rechtop langs de rand van de springvorm.

2. Chocolademousse maken

  1. Smelt de pure chocolade au bain-marie (boven een pan met zacht kokend water). Laat iets afkoelen.
  2. Klop de slagroom tot zachte pieken en zet in de koelkast.
  3. Klop de eidooiers met de helft van de suiker en het vanille-extract tot een luchtig mengsel. Voeg de gesmolten chocolade toe en meng goed.
  4. Klop de eiwitten met een snufje zout tot zachte pieken. Voeg geleidelijk de resterende suiker toe en klop tot stijve pieken.
  5. Spatel de slagroom door het chocolademengsel, gevolgd door de opgeklopte eiwitten. Meng voorzichtig om de luchtigheid te behouden.

3. Charlotte samenstellen

  1. Giet de chocolademousse in de met lange vingers beklede springvorm en strijk de bovenkant glad.
  2. Zet de Charlotte minimaal 4 uur (bij voorkeur een nacht) in de koelkast om stevig te worden.

4. Afwerking

  1. Verwijder voorzichtig de springvorm en bakpapier.
  2. Garneer de bovenkant met een toef slagroom, geraspte chocolade of een beetje cacaopoeder. Voeg eventueel verse frambozen of aardbeien toe.

5. Serveren

  • Snijd in mooie plakken en serveer direct. Geniet van de luxe en smaakvolle combinatie!
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print