100 g pure chocolade (minimaal 70% cacao), gesmolten en iets afgekoeld
75 g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
1 theelepel vanille-extract
Snufje zout
Voor de garnering:
Geraspte chocolade
Extra gehakte hazelnoten
Slagroom (optioneel)
Bereidingswijze
1. Voorbereiding
Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan tot ze geurig zijn. Laat ze afkoelen en hak ze grof.
Bekleed een cakevorm (of individuele ramekins) met plasticfolie, zodat je de parfait gemakkelijk kunt lossen.
2. Room kloppen
Klop de slagroom in een kom tot zachte pieken en zet in de koelkast.
3. Eidooiermengsel maken
Klop in een hittebestendige kom de eidooiers en 75 g suiker licht en romig.
Plaats de kom boven een pan met zacht kokend water (au bain-marie) en blijf kloppen tot het mengsel dikker wordt en licht warm aanvoelt. Haal van het vuur.
Voeg de gesmolten chocolade en vanille-extract toe aan het eidooiermengsel en roer goed door.
4. Eiwitten kloppen
Klop in een andere kom de eiwitten met een snufje zout stijf.
Voeg de resterende 25 g suiker geleidelijk toe en klop tot glanzende pieken ontstaan.
5. Alles samenvoegen
Spatel voorzichtig de opgeklopte slagroom door het chocolademengsel.
Voeg daarna de gehakte hazelnoten toe.
Spatel als laatste de opgeklopte eiwitten door het mengsel, zodat het luchtig blijft.
6. Invriezen
Giet het mengsel in de voorbereide cakevorm of ramekins. Dek af met plasticfolie en laat minimaal 6 uur (bij voorkeur een nacht) invriezen.
7. Serveren
Haal de parfait uit de vorm en snijd in plakken (of serveer direct uit de ramekins).
Garneer met geraspte chocolade, extra hazelnoten en eventueel een toef slagroom.