Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm van 20 cm in en bekleed de bodem met bakpapier.
Smelt de chocolade en boter samen in een kom boven een pan met zacht kokend water (au bain-marie). Roer regelmatig tot het mengsel glad is. Laat iets afkoelen.
Klop de suiker en eieren in een grote kom tot een luchtig mengsel. Voeg de gesmolten chocolade-botermix toe en meng goed.
Zeef de bloem en het zout boven het beslag en spatel het voorzichtig door. Voeg vanille-extract toe en roer tot het beslag homogeen is.
Giet het beslag in de voorbereide vorm en bak 25-30 minuten, tot de bovenkant stevig aanvoelt maar het midden nog zacht is.
Laat de taart volledig afkoelen in de vorm en haal hem daarna eruit om verder af te koelen op een rooster.
Voor de ganache:
Verwarm de slagroom in een pan tot het bijna kookt. Haal van het vuur en voeg de gehakte chocolade toe.
Roer langzaam tot de chocolade volledig is gesmolten en het mengsel glad is. Voeg de boter toe voor extra glans.
Laat de ganache 10 minuten afkoelen en giet het vervolgens over de afgekoelde taart. Strijk glad met een spatel en laat opstijven.
Serveeropties:
Serveer de chocoladetaart met een bolletje vanille-ijs of een toef slagroom en vers fruit, zoals frambozen of aardbeien.