500 g verse mosselen (of 300 g mosselvlees uit blik)
150 g spekblokjes
1 ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, in plakjes
2 middelgrote aardappelen, in kleine blokjes
500 ml visbouillon
250 ml slagroom
250 ml melk
2 eetlepels bloem
2 eetlepels boter
1 laurierblad
1 theelepel tijm
Zout en peper, naar smaak
Verse peterselie, ter garnering
Bereidingswijze:
Voorbereiden van de mosselen
Als je verse mosselen gebruikt, spoel ze goed af en controleer op beschadigde schelpen. Stoom ze in een pan met een beetje water tot ze opengaan (ongeveer 5 minuten). Haal het mosselvlees uit de schelpen en bewaar het vocht.
Als je mosselvlees uit blik gebruikt, bewaar het vocht uit het blik.
Bakken van spek en groenten
Verhit een grote pan en bak de spekblokjes krokant. Haal het spek uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Voeg de boter toe aan de pan en fruit hierin de ui, knoflook en bleekselderij tot ze zacht zijn.
Soepbasis maken
Strooi de bloem over de groenten en roer goed door. Dit helpt de soep te binden.
Giet geleidelijk de visbouillon, melk en slagroom erbij terwijl je blijft roeren om klontjes te voorkomen.
Voeg de aardappelblokjes, laurierblad en tijm toe. Laat de soep ongeveer 15-20 minuten zachtjes koken, tot de aardappelen gaar zijn.
Mosselen en spek toevoegen
Voeg het mosselvlees, het mosselvocht (gezeefd) en de krokante spekjes toe aan de soep. Warm alles nog even goed door, maar laat het niet koken om schiften te voorkomen.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveren
Schep de clam chowder in kommen en garneer met verse peterselie. Serveer met knapperig brood of crackers.