Coq au Vin

Coq au Vin

Ingrediƫnten voor 4 personen:

  • Voor de kip:
    • 1 hele kip (in stukken gesneden) of 4-6 kipdelen
    • 150 g spekblokjes (lardons)
    • 200 g champignons, in kwarten
    • 150 g zilveruitjes (gepeld, vers of uit pot)
    • 2 el bloem
    • 2 el olijfolie
    • 2 el boter
    • Zout en peper naar smaak
  • Voor de saus:
    • 500 ml droge rode wijn
    • 250 ml kippenbouillon
    • 2 el tomatenpuree
    • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 1 laurierblad
    • 2 takjes tijm
    • 1 wortel, in schijfjes
    • 1 stengel bleekselderij, in stukjes
  • Voor garnering:
    • Verse peterselie, fijngehakt

Bereidingswijze:

  1. Kip bereiden:
    • Kruid de kipstukken met zout en peper en bestuif licht met bloem.
    • Verhit de olijfolie en boter in een grote braadpan en bak de kipdelen goudbruin. Haal ze uit de pan en zet apart.
  2. Sausbasis maken:
    • Voeg de spekblokjes toe aan de pan en bak ze krokant.
    • Voeg de champignons en zilveruitjes toe en bak kort mee. Haal alles uit de pan en zet apart.
    • Fruit de wortel, bleekselderij en knoflook in dezelfde pan tot ze zacht zijn.
    • Roer de tomatenpuree erdoor en bak 1 minuut.
  3. Kip stoven:
    • Blus de pan af met rode wijn en voeg de kippenbouillon toe.
    • Voeg laurier, tijm en de gebakken kipstukken toe.
    • Breng aan de kook, dek af en laat 1,5 uur zachtjes sudderen op laag vuur.
  4. Finale samenstellen:
    • Voeg de spekblokjes, champignons en zilveruitjes terug in de pan. Laat nog 10-15 minuten sudderen zonder deksel zodat de saus iets indikt.
  5. Serveren:
    • Haal de laurier en tijm eruit. Schep de Coq au Vin in diepe borden.
    • Garneer met verse peterselie en serveer met knapperig brood, aardappelpuree of rijst.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print