Coxinha (Braziliaanse Kipkroketjes)

Coxinha (Braziliaanse Kipkroketjes)

Ingrediënten voor 12-15 stuks:

Voor het deeg:
  • 500 ml kippenbouillon
  • 250 g bloem
  • 2 el boter
  • Een snufje zout
Voor de vulling:
  • 300 g gekookte kip, fijngesneden of gescheurd
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el olijfolie
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • Zout en peper naar smaak
Voor het paneren:
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 150 g paneermeel
  • Plantaardige olie, voor frituren

Bereidingswijze:

  1. Vulling bereiden:
    • Verhit de olijfolie in een pan en bak de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
    • Voeg de gekookte kip, tomatenpuree, peterselie, zout en peper toe. Roer goed door en laat 2-3 minuten sudderen.
    • Laat de vulling afkoelen.
  2. Deeg maken:
    • Breng de kippenbouillon, boter en zout aan de kook in een pan.
    • Voeg de bloem in één keer toe en roer krachtig met een houten lepel tot het deeg samenkomt en van de zijkanten van de pan loslaat.
    • Laat het deeg iets afkoelen en kneed het vervolgens tot het soepel is.
  3. Coxinha vormen:
    • Neem een klein stukje deeg (ongeveer een eetlepel) en rol het tot een bal.
    • Maak een kuiltje in het midden, vul met een theelepel kipvulling en sluit het deeg. Vorm het in een druppelvorm.
    • Herhaal met de rest van het deeg en de vulling.
  4. Paneren:
    • Haal de coxinha door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel. Zorg ervoor dat ze volledig bedekt zijn.
  5. Frituren:
    • Verhit plantaardige olie in een diepe pan tot 180°C.
    • Frituur de coxinha in kleine porties 3-4 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat uitlekken op keukenpapier.
  6. Serveren:
    • Serveer warm, eventueel met een pittige chilisaus of aioli.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print