Cullen Skink (Schotse Gerookte Vissoep)

Cullen Skink (Schotse Gerookte Vissoep)

Ingrediƫnten voor 4 personen:

  • 300 g gerookte schelvisfilet (haddock)
  • 500 ml melk
  • 500 ml water
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 2 middelgrote aardappelen, geschild en in kleine blokjes
  • 2 eetlepels boter
  • 1 laurierblad
  • 1/2 theelepel witte peper
  • Zout naar smaak
  • Garnering:
    • Verse peterselie, fijngehakt
    • Een klontje boter (optioneel)

Bereiding:

  1. Vis pocheren:
    • Leg de gerookte schelvis in een pan en voeg de melk, water en het laurierblad toe.
    • Breng zachtjes aan de kook, zet het vuur lager en laat de vis 5 minuten pocheren.
    • Haal de vis voorzichtig uit de pan, verwijder eventuele graten en vlok het vlees. Bewaar de pocheervloeistof.
  2. Aromatische basis maken:
    • Verhit de boter in een grote soeppan op middelhoog vuur.
    • Voeg de ui toe en fruit deze tot hij zacht en glazig is (ongeveer 3 minuten).
  3. Aardappelen koken:
    • Voeg de aardappelblokjes toe aan de pan met ui en roer goed.
    • Giet de pocheervloeistof erbij en breng aan de kook.
    • Laat 10-15 minuten zachtjes koken, totdat de aardappelen gaar zijn.
  4. Soep pureren en vis toevoegen:
    • Pureer een deel van de soep met een staafmixer of gebruik een lepel om een paar aardappelen te pletten. Dit maakt de soep dikker.
    • Voeg de vlokken vis toe en roer voorzichtig door.
  5. Op smaak brengen:
    • Voeg witte peper en zout naar smaak toe.
    • Verwarm de soep nog enkele minuten zonder te koken.
  6. Serveren:
    • Schep de soep in kommen en garneer met verse peterselie en eventueel een klontje boter.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print