Dolma (Gevulde Wijnbladeren)

Dolma (Gevulde Wijnbladeren)

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de dolma’s:
  • 200 g wijnbladeren (uit een pot of vers, geblancheerd)
  • 200 g rijst (bij voorkeur basmati of rondkorrelige rijst)
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 tomaat, fijngehakt
  • 1 handje verse peterselie, fijngehakt
  • 1 handje verse munt, fijngehakt
  • 2 el pijnboompitten (optioneel)
  • 2 el olijfolie
  • Sap van 1 citroen
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl peper
Voor de kookbouillon:
  • 500 ml groente- of kippenbouillon
  • Sap van 1 citroen
  • 2 el olijfolie
Voor de yoghurtsaus (optioneel):
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 el citroensap
  • 1 el olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Voorbereiding van de vulling:
    • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de ui tot deze glazig is.
    • Voeg de rijst, tomaat, peterselie, munt, pijnboompitten (indien gebruikt), kaneel, zout en peper toe. Bak dit 2-3 minuten en voeg het citroensap toe. Laat het mengsel iets afkoelen.
  2. Vullen van de wijnbladeren:
    • Spoel de wijnbladeren af om overtollig zout te verwijderen (als je bladeren uit een pot gebruikt).
    • Leg een wijnblad plat met de gladde kant naar beneden. Schep 1-2 theelepels van de vulling in het midden van het blad. Vouw de zijkanten naar binnen en rol het blad stevig op als een klein pakketje.
  3. Dolma’s koken:
    • Leg een paar ongebruikte wijnbladeren op de bodem van een pan om aanbranden te voorkomen.
    • Schik de gevulde bladeren dicht tegen elkaar in de pan, met de naad naar beneden.
    • Meng de bouillon, citroensap en olijfolie en giet dit over de dolma’s. Zorg ervoor dat de dolma’s net ondergedompeld zijn.
    • Leg een bord bovenop de dolma’s om ze op hun plaats te houden tijdens het koken. Laat het geheel 40-50 minuten op laag vuur sudderen, totdat de rijst gaar is.
  4. Yoghurtsaus maken (optioneel):
    • Meng de Griekse yoghurt met knoflook, citroensap, olijfolie, zout en peper. Serveer de saus koud naast de warme dolma’s.
  5. Serveren:
    • Serveer de dolma’s warm of op kamertemperatuur, gegarneerd met een beetje extra citroensap en peterselie.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print