Meng de bloem, gist, suiker en zout in een grote kom. Voeg het lauwwarme water en olie toe. Kneed tot een glad en elastisch deeg (ongeveer 8-10 minuten).
Dek de kom af en laat het deeg 1 uur rijzen, tot het verdubbeld is.
Pretzels vormen:
Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. Rol elk stuk uit tot een lange streng en vorm een pretzel door de uiteinden over elkaar heen te slaan en naar beneden te vouwen.
Leg de gevormde pretzels op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat ze 15 minuten rusten.
Pretzels blancheren:
Breng 1 liter water aan de kook en voeg de baking soda toe.
Doop elke pretzel 30 seconden in het sodawater, haal eruit met een schuimspaan en leg terug op de bakplaat.
Bestrooi met grof zout.
Pretzels bakken:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bak de pretzels 15-18 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Laat iets afkoelen.
Obatzda maken:
Prak de camembert en meng met de roomkaas, boter, ui, paprikapoeder, karwijzaad en bier (indien gebruikt). Roer tot een smeuïge dip.
Breng op smaak met zout en peper. Garneer met bieslook.
Serveren:
Serveer de warme pretzels met een kommetje Obatzda.