Duitse Pretzels met Obatzda (Beierse Kaasdip)

Duitse Pretzels met Obatzda (Beierse Kaasdip)

Ingrediënten voor 6 pretzels:

Voor de pretzels:
  • 500 g bloem
  • 7 g droge gist
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 300 ml lauwwarm water
  • 2 el plantaardige olie
  • 1 liter water
  • 3 el baking soda (bicarbonaat)
  • Grof zout, voor bestrooien
Voor de Obatzda (kaasdip):
  • 150 g camembert, zacht en rijp
  • 50 g roomkaas
  • 50 g boter, zacht
  • 1 kleine rode ui, fijngehakt
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl karwijzaad
  • 2 el bier (optioneel, voor authenticiteit)
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: fijngehakte bieslook voor garnering

Bereidingswijze:

  1. Pretzels bereiden:
    • Meng de bloem, gist, suiker en zout in een grote kom. Voeg het lauwwarme water en olie toe. Kneed tot een glad en elastisch deeg (ongeveer 8-10 minuten).
    • Dek de kom af en laat het deeg 1 uur rijzen, tot het verdubbeld is.
  2. Pretzels vormen:
    • Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. Rol elk stuk uit tot een lange streng en vorm een pretzel door de uiteinden over elkaar heen te slaan en naar beneden te vouwen.
    • Leg de gevormde pretzels op een bakplaat bekleed met bakpapier en laat ze 15 minuten rusten.
  3. Pretzels blancheren:
    • Breng 1 liter water aan de kook en voeg de baking soda toe.
    • Doop elke pretzel 30 seconden in het sodawater, haal eruit met een schuimspaan en leg terug op de bakplaat.
    • Bestrooi met grof zout.
  4. Pretzels bakken:
    • Verwarm de oven voor op 200°C.
    • Bak de pretzels 15-18 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Laat iets afkoelen.
  5. Obatzda maken:
    • Prak de camembert en meng met de roomkaas, boter, ui, paprikapoeder, karwijzaad en bier (indien gebruikt). Roer tot een smeuïge dip.
    • Breng op smaak met zout en peper. Garneer met bieslook.
  6. Serveren:
    • Serveer de warme pretzels met een kommetje Obatzda.
Facebook
Threads
WhatsApp
Email
image_print